قرارداد اتحاد و همبستگی بین صولت الدوله قشقایی(اسماعیل خان)؛شیخ خزعل و غلامرضا خان والی پشتکوه لرستان
مورخ پنجم ربیع الاول۱۳۲۸ هجری قمری مطلبق پانزدهم آوریل ۱۹۱۰
محل انعقاد قرارداد فلاحیه محمره ترجمه توسط آرنولد ویلسون
هرچند عقلا و اندیشمندان با بیان های مختلف از نتایج پر بارو سودمند اتحاد و اتفاق گفتگو میکنند و هر چند هر کس به خوبی میداند که دولت و حکومت بوسیله وحدت و همبستگی پایدار میماند واختلاف وتشتت عمداتا موجبات ضعف و آنارشی را فراهم میکند؛معهذا این جواهر گرانبها در مملکت ما ناشناخته مانده و بطور کلی ارزش خود را از دست داده است. لذا بدینوسیله این خدمتگزاران وطن به موجب این قرارداد با هم پیوند اخوت و برادری بستند و دست اتحاد و همبستگی به هم داده و متعهد شدند که در تمام عمر به این پیمان وفادار بمانند.
تمام طوایف قشقایی؛لر و قبایل عرب بصورت عضو واحدی در آمده و با هم متحد و یکپارچه شدند و متعهد میشویم تا سرحد امکان و توانایی به تعهدات خود عمل نماییم تا شاید پرور دگار کشتی طوفان زده کشور عزیزمان را از گرداب نابودی برهاند و آن را به ساحل نجات راهنمایی کند.
ماده یکم – برهمه ایرانیان واجب است که از حریم میهن عزیز حراست و پاسداری کنند.ما خدمتگزاران وطن نیز موافقت کرده ایم که تا سر حد امکان و با تمام توان این وظیفه را انجام دهیم و سهل انگاری نکنیم.
ماده دوم – تقویت و استحکام رژیم مشروطه و استقلال ایران می بایست بطور کامل صورت پذیرد و تا زمانی که قانون اساسی و مشروطیت به طور شاید و باید در ایران مستقر نشود ؛ ما از مال و ایثار خون خودمان در راه وطن به هیچ وجه دریغ نورزیم.
ماده سوم – ایجاد آرامش و امنیت در ایران یکی از اهم واجبات است؛لذا ما متعهد میشویم که امنیت و نظم کامل را در سرحدات قلمرو خاک خود تامین کنیم و از مال التجاره های خارجی و داخلی حفاظت کنیم تا فرزندان این آب و خاک عزیز به طور امن و امان زندگی کنند و حکام و فرمانداران شهرستانها بتوانند بدون دغدغه خاطر اوقات خود را وقف پیشبرد اهداف رژیم مشروطه کنند.
ماده چهارم – غرض از انعقاد این قرارداد کمک به اهداف ومقاصد رژیم مشروطه و استقلال کشور ایران است. بنا براین هریک از خوانین و سرکردگان ایرانی که مایل باشند به این اتحاد بپیوندند؛ما با خوشوقتی میپذیریم.
ماده پنجم – ما اعلام میکنیم که تا سرحد امکان به مجلس کمک کنیم تا در آینده نمایندگان مجلس بتوانند بدون ترس و در نهایت قدرت از منافع ملت و حاکمیت ارضی کشور دفاع کنند و و ظایف ملی و وطن پرستانه خود را فراموش نکنند.
بر گرفته از کتاب تاریخ سیاسی اجتماعی بختیاری به قلم پروفسور گارتویت؛ترجمه امیری
فرامرز بختیار