اندیشه هویت طلبی و مبارزه ضد تبعیض و نژادپرستی در میان ملیت های ایران و دیگر ملیت های خاورمیانه و دیگر نقاط جهان باعث شده است تا واژگان و نظریه های دموکراتیک جدیدی در گفتمان و معادلات سیاسی وارد شوند .کاربرد این مفاهیم جدید باعث توسعه سیاسی و برونرفت از استبداد و خودکامگی خواهد گشت .این نظریه ها در سیاست مدرن و جوامع دموکراتیک غربی چندسالی است که مورد توجه پژوهشگران علوم سیاسی و دانشمندان علوم اجتماعی قرار گرفته است ودرعمل پیاده شده است اما برای جوامع جهان سوم که همواره در حالت اختناق و سانسور به سر میبرند ؛پدیده های نوظهوری خواهند بود و ادراک و پذیرش آنها در جوامع متعصب مذهبی و سنتی مشگل خواهد بود .
وظیفه مبارزین و نخبگان سیاسی ملی – منطقه ای است تا جوانان برابری طلب و نسل پویای اقالیم خودرا با این مفاهیم آشنا سازند و این ادبیات آزادیخواهانه را جایگزین ادبیات سرکوب سازند که تا به حال بر علیه ملیتها از آن استفاده شده است .در زیر به طور خلاصه به تشریح و تعریف چند ی از این واژگان میپردازیم .
Ethnopluralism
این واژه به معنی تکثر قومی میباشد و یک ساختار سیاسی – اجتماعی است که در آن همه افراد جامعه به تکثر و تنوع قومی اعتراف میکنند و آن را تائید میکنند و متعهد میشوند که در کنار یکدیگر ؛ یک زندگی برابر و مسالمت آمیزی خواهند داشت و در این جامعه هیچ قومی نبایدابراز برتری و بهتری بر دیگران داشته باشد .همه باید از امکانات رفاهی – آموزشی برابرو توسعه متوازن منطقه ای برخوردار باشند . در حقیقت این یک قرارداد اجتماعی خواهد بود که همه شهروندان جامعه موظف به پذیرش آن میشوند .
Identity politics
به مفهوم سیاستهای هویت طلبانه میباشد . دیپلماسی که به کار گرفته میشود ؛ هرنوع رفتار ظالمانه و تبعیض آمیزی را برغلیه ملیتها نفی میکند و از برابری حقوقی و امکانات مساوی برای همه ملیتها دفاع میکند .
Multiculturalism
به معنای چند فرهنگی میباشد . تکثرفرهنگی در جوامع پیشرفته غربی به عنوان یک اصل حقوقی پذیرفته شده است .در این ساختار اجتماعی تنوع فرهنگی مورد تائید همگان قرار گرفته و انسانها آزاد هستند از مواهب فرهنگی خود بطور کامل بهره مند گردند .
Cultural diffrentialism
به معنی تفاوتهای فرهنگی میباشد . فرهنگها نسبی میباشند و هیچکدام برتری بر دیگری ندارد . فقط موقعیت جغرافیایی آنها باعث متفاوت بودن انها است .
Right to difference
حق متفاوت بودن . در جوامع دموکراتیک و مدرن غربی حق متفاوت بودن وجود دارد و این تفاوت ها باعث تحقیر و تبعیض در جامعه و برتری جویی نمیشود و حقوق اجتماعی و انسانی و شان و منزلت همه باید رعایت شود .
Cultural diversity
تنوع فرهنگی . جوامع غربی به تنوع فرهنگی اعتراف کرده اند و به عنوان یک اصل سیاسی در نظام بین المللی آنرا پذیرفته اند و در کنوانسیونهای حقوق بشری و دیسکورس های دموکراتیک ؛ دارای بها و ارزش میباشد .این تئوری سیاسی معتقد است که تنوع فرهنگی نه تنها مضر نمیباشد بلکه برای جامعه مفید هم هست و باعث تحولات مثبت و ابداع و نو آوری در جامعه میگردد.پذیرش تنوع فرهنگی یکی از اصول اولیه پروسه دموکراتیزاسیون در کشورهای خاورمیانه میباشد که تا کنون تحت سلطه تک فرهنگی غالب و تحمیلی قرار داشته اند .
فرامرز بختیار